Hva er en god pris?

Når det gjelder priser og kvaliteter er det mange feller å gå i.

Første bud når du skal sammenligne priser er å passe på at produktene du sammenligner har tilsvarende kvalitet og størrelse. Med kvalitet kan man mene alt fra hvor og hvordan noe er produsert (norskprodusert, håndlaget osv), hvilken diamantkvalitet det er snakk om (farge, klarhet, slip), til materialverdi (9, 14, 18 karat gull) eller holdbarhet (for eksempel klokke som er vanntett eller ikke).

Så må du bestemme deg for hvor viktig de forskjellige kriteriene er for deg i forhold til hvor mye du ønsker å betale for produktet. Skal du for eksempel ha et stort og flott smykke til en fest, men ikke har lyst å bruke så mye på det, kan det være greit nok å kjøpe et uekte smykke. Er det en gave til bryllupsdagen fra partneren din, ønsker du kanskje noe ekte, som skal vare livet ut. Her handler det også mye om følelser. De fleste føler at en gave i et edelt metall er mer verdifull enn «juggel», selv om prisen kanskje er nær den samme.

Jo mer det koster, jo viktigere er det å velge det riktige produktet. Derfor tar vi for oss diamanter først. Diamanter prissettes etter fire hovedkriterier, som er farge; klarhet; vekt; og slip. Jo større diamanten er, jo mer betyr disse kriteriene for prisen.GIA logo Vi er derfor veldig opptatt av at store diamanter som vi selger skal ha et sertifikat fra et godkjent laboratorium. Fire av de mest anerkjente laboratoriene i Europa er GIAHRDIGI og DPL. Slike laboratorier er nøytrale og får betalt for jobben med å fastsette diamantens kvalitet, de har ikke noe med selve prissettingen å gjøre. Prisene blir bestemt av markedet internasjonalt og selgernes konkurranseforhold i hvert enkelt land.

 

DPL CertificateSkal du sammenligne priser på ringer eller andre smykker med diamanter er det derfor viktig at du sammenligner produkter med lik vekt, diamant carat, og lik diamantkvalitet. Men det er mye mer du må passe på.

-Hvor er produktet produsert? En norskprodusert alliansering vil koste en god del mer enn en fra et sted i det fjerne østen. Da er det ditt valg. Ønsker du å betale litt mer for å få noe som er norsk, eller vil du heller ha noe til en rimeligst mulig pris?

-Hvor mye veier produktet? Det er stor forskjell i mengden gull i for eksempel en ring. Når man da tenker på at ett gram gull koster rundt 1000,- kr i butikk, så påvirker tykkelsen på ringen faktisk prisen svært mye.

-Er du villig til å betale for service? Vi er veldig opptatt av å gi kunden den hjelpen du trenger for å velge det produktet du vil bli mest fornøyd med. Kunder som besøker en av våre butikker skal få hjelp til å velge det som ser penest ut på, vi hjelper til med å finne riktig størrelse, vi informerer generelt om produketne og vi gir råd om bruk og stell. Svært ofte har vi også tid til en hyggelig prat. For våre nettkunder forsøker vi å yte så god service som mulig selv om avstanden er stor. Vi svarer på mail innen kort tid, vi gir muntlig råd i telefonen og vi sender skriftlig informasjon i forbindelse med bestillinger. Vårt mål er at du ikke skal føle deg «alene» og usikker når du kjøper et kostbart produkt.

-Hva er trygt? Når du handler i Norge har du tryggheten av norsk kjøpslov som alle i Norge må følge. I tillegg er det lettere å få oppfølging og service på produktet. Dersom du velger å kjøpe noe når du er på ferie, anbefaler vi å se på det som et ferieminne, men ikke nødvendigvis som et supergodt kjøp eller en investering. Det er mange som er blitt skuffet når de kommer hjem og skal undersøke verdien på produktet. Det samme gjelder nettbutikker. Husk at vi har toll og moms i Norge, som påvirker prisen. Selv ble jeg «lurt» da vi bestilte Lego til tusen kroner mindre fra en nettbutikk enn det den kostet i butikk i Trondheim. Vel, når momsen ble lagt til før jeg fikk hente pakken fra posten, så var prisen blitt akkurat den samme. Så det var det kanskje ikke så mye vits i.

Så hva om du har funnet flere tilsynelatende like produkter hos forskjellige butikker, men prisene spriker? Her kan det være konkurranse som spiller inn i bildet. Noen selger superbillig for å skaffe kunder og tjener lite på hver vare de selger, de håper å ta det igjen i volum. Andre har et fint navn og setter prisen litt høyt, fordi de mener det er stas å handle hos akkurat dem og at kundene er villig til å betale litt ekstra for det. De fleste vil ligge et sted midt i mellom, med mindre variasjoner. Hvis noe virker «for godt til å være sant», bør du være skeptisk, -da er det som regel tilfellet.

Koklusjon: sett sammen de kriteriene som er viktigst for deg når du handler. Et godt kjøp handler ikke kun om hvor mye en vare koster, men om det totale bildet av pris, service, kvalitet på produktet og hva som er dine behov akkurat da.

Lykke til med handelen og ta gjerne kontakt om det du lurer på.