Hjelp, ringen min har fått riper

Alle ringer får hakk og riper. Det er svært sjelden at dette skyldes feil ved produktet. Les gjerne posten om «Hva skal en ring tåle«.

Etter å ha lest forrige post er du nå mer informert om hva en ring skal tåle og fremfor alt hva den ikke kan forventes å tåle. Likevel er det ikke sikkert du er fornøyd med situasjonen.

Er ringen ganske ny, og du føler at den har «tapt seg» mye fortere enn forventet? Er du misfornøyd med at du ikke fikk nok informasjon om slitasje fra selgeren da du kjøpte ringen?

Normal slitasje på gullring.

Her kommer vi inn på et vanskelig tema. Hvor mye informasjon skal man forvente at selger kommer med og hvor mye kan selger forvente at kjøperen selv forstår? Må en bilselger fortelle kunden at steinsprut skaper skader i lakken, eller kan folk forventes å forstå det selv? Er det vanlig at selgere av dyre merkeklær advarer kundene mot å klippe rosene med silkekjolen på seg, fordi den ikke vil tåle å henge fast i tornene? Må skobutikkene varsle kundene om at skinnsko blir stygge av å vasse i søledammer? Alle som selger klokker og smykker må kunne forvente en viss allmennkunnskap hos publikum om hva ting kan tåle og ikke tåle. At å leke i sandkasse eller på en strand er det samme som å gni ringen med sandpapir forstår de fleste hvis de bare tenker seg om. Likeså burde det være unødvendig å varsle om at en kostbar diamantring bør slippe å løfte tunge vekter, skrubbe badegulvet eller pusse opp hytta. Smykker og ringer er pyntegjenstader, ikke arbeidsredskaper.

Normal slitasje hvitt gull.
Normal slitasje hvitt gull.

For å unngå konflikter velger vi hos Gullsmed Aas likevel å informere alle våre kunder om hva de kan forvente av slitasje på sine smykker og ringer. I våre butikker snakker vi mye med kundene om dette og vi leverer ut skriftlig info både i butikk og på nett. Slik unngår vi mye frustrasjon både for oss og våre kunder.

Hva å gjøre med ripene?
I svært mange tilfeller lar ripene seg pusse vekk. Er ringen i roségull, gultgull, palladium eller platina er det vanligvis en ganske enkel sak. Er den i hvitt gull kan den også pusses, men da må den vanligvis bli rhodinert på nytt og det koster litt mer.

Dersom du etter å ha lest dette fortsatt mener at selgeren har gitt mangelfulle opplysninger eller gjort noe annet feil, anbefaler vi å kontakte selgeren. Hvis selgeren er enig i at de ikke har gitt deg nok informasjon kan det hende de gir deg en gratis oppussing. En sjelden gang kan det også hende at det er noe galt med produktet.