Forlovelsestradisjoner

Gamle og nye tradisjoner.

Før i tiden var forlovelsestiden den offisielle ventetiden fram til man giftet seg, en tradisjon vi fortsatt ser praktisert hos våre kongelige. Forlovelsen ble inngått ved at gutten fridde til jenta, og både hun og foreldrene hadde samtykket til forbindelsen. Forlovelse var et løfte om ekteskap og den tradisjonelle tidsrammen for forlovelsestiden var ett år. I noen kulturer er forlovelsen fortsatt viktig, kanskje spesielt i de kulturene hvor familiene og foreldrene har større innflytelse på sine barns partnervalg enn det som er vanlig i dagens Norge. I kulturer hvor forlovelsen står sterkt feires den ofte med en stor fest for familiene.

I Norge i dag er ikke forlovelsen like tradisjonsbundet. Mange par blir rett og slett enige om å forlove seg og går sammen til gullsmeden for å kjøpe ringer. Her er det altså ikke noe klassisk frieri i bildet. Noen har en klar plan om når et giftemål skal gjennomføres, mens mange andre er forlovet i årevis. For de fleste i er det naturlig at begge har en ring på fingeren. De ringene som brukes som forlovelsesringer er akkurat de samme typene som brukes som gifteringer. Hos gullsmedene er det derfor ett utvalg med ringer, uansett om formålet er forlovelse eller giftemål. Mange par velger å beholde de samme ringene når de gifter seg. Ringene blir da pusset opp og inngravert med datoen for bryllupet, i tillegg til den graveringen som eventuelt ble satt inn da man forlovet seg.

                                    Frieri.

Ringer i hvitt gull, 6mm fra Gerstner.
Ringer i hvitt gull, 6mm fra Gerstner.

Inntil for 10-15 år siden var den vanligste formen for frieri i Norge at den ene parten kjøpte et par forlovelses/gifteringer og fridde med disse. Man kunne gjerne kjøpe et par enkle, glatte ringer som symbol, og så kom man sammen til gullsmeden etterpå for å bestille riktige størrelser, eller også å se på hele utvalget for eventuelt å bytte i andre modeller. Dette er fortsatt svært vanlig og er den vanligste varianten blant likekjønnede par.

Athene 0.61 ct, TW-F-VS1.
Athene 0.61 ct, TW-F-VS1

De senere årene har vi fått en ny tradisjon som ligner mer på britiske og amerikanske tradisjoner. En såkalt frierring innebærer at mannen i et heterofilt forhold kommer og kjøper en klassisk diamantring til henne og frir med den. Imidlertid mener vanligvis jenta at også han skal bære en ring for å markere at han er forlovet. Da kommer paret gjerne innom gullsmeden sammen og velger en enkel ring til ham. I gammel britisk tradisjon skal forlovelsesringen til henne koste mannen tre månedslønner, -vi er ikke helt der ennå!

 

 

Morgengave.

Norsk tradisjon i de siste tiårene har vært at hun får diamantringen sin etter bryllupet, ikke som forlovelsesgave. Vi kaller det morgengave og er en gave han gir henne morgenen etter bryllupet. Hvis han fridde med en slik ring, faller morgengaven kanskje bort, eller gullsmeden kan være behjelpelig med forslag til andre smykker.

 

Athene 0.31 ct, TW-VS
Athene 0.31 ct, TW-VS