Hva skal en ring tåle?

Alt som brukes, slites. Jo mer det brukes, jo mer vil det slites. Alle gjenstander du har vil bære preg av hvor mye og hvordan du bruker dem.

Ringer er spesielt utsatt, da de sitter på hendene og er med deg på alt du gjør mens du har dem på deg. De fleste ringer er laget av edelmetaller som gull, sølv, palladium eller platina. Alle disse metallene er relativt myke og vil fort få merker og striper av ting du kommer borti. Hvis du har en blank flate av gull eller sølv, vil den få bitte små riper bare av at du gnir på den med fingeren. Noe så enkelt som å spise middag med stålbestikk vil kunne etterlate ørsmå merker i ringen din. På ringer med børstet overflate vil de første ripene se blanke ut og derfor vises veldig godt. Generelt kan man si at matte overflater blir noe blankere av slitasje og at blanke overflater blir litt mattere. En ring med kombinasjon av polert og børstet overflate vil derfor etter hvert miste denne effekten. Alt dette har ikke noe med pris eller kvalitet å gjøre. Gull og sølv er myke metaller og vi snakker her om enkel fysikk. En ring til 20 000,- tåler ikke nødvendigvis mer enn en til 2000,-. På samme måte som en dyr silkekjole faktisk tåler mindre enn en rimelig dongeribukse. En dyr bil får hakk i lakken av steinsprut, like mye som en rimeligere bil.

Normal slitasje hvitt gull.
Normal slitasje hvitt gull.

En ring i hvitt gull vil få mer synlig slitasje enn ringer i gult gull. Rent gull er som de fleste vet, et meget gult metall. Hvitt gull er i så måte en selvmotsigelse. For å lage hvitt gull blander man gullet med flest mulig hvite metaller. Likevel kan man ikke unngå en viss gulfarge i metallblandingen (legeringen). For å skjule den gulaktige fargen blir produkter i hvitt gull belagt med et metall som heter Rhodium. Det er dette belegget du ser når du ser nye smykker og ringer i hvitt gull. Dette belegget slites etter hvert av og hvittgullets egentlige, litt gule, farge kommer frem. Da kan man velge å rhodinere på nytt, det vil si å legge nytt rhodiumsbelegg utenpå produktet. Det koster ca 5-700,- for en ring.

Diamanter varer evig, sies det. Vel, det er en sannhet med modifikasjoner. Er du riktig uheldig kan en diamant faktisk knuses, men det er ganske sjeldent. Diamantens hardhet gjør at den ikke får riper i overflaten og derfor holder seg fin og blank. Men metallet som holder steinen er jo mykt. Og når man sliter bort festet til steinen, er det fare for at den faller ut. Mange små steiner med bittesmå klør, faller lettere ut en færre og større steiner som har tykkere feste.

Hva kan du gjøre for å bevare ringen din? Hvis du er flink til å unngå de verste slitasjefaktorene er du allerede kommet langt. Det vil si at det er lurt å ta ringen av seg når man trener; jobber i huset eller hagen; leker i sandkasse eller på stranda; pusser opp hus eller hytte; når man «mekker» og når man holder på med alle typer grovarbeid. En tykk eller bred ring vil ta imot mye mer hakk og riper enn en tynn ring som gjemmer seg mer i foldene i huden. Jobber du mye med hendene og vil gjerne bruke ringen mest mulig, anbefaler vi en enkel glatt ring i gult gull. Hvis du er villig til å behandle ringen din litt pent, har du uendelig med muligheter for mønster og diamanter.

Obs! Noen ganger kan det oppstå kraftige skader på ringer du bare bruker til pynt. Årsaken kan være denne: Kanskje du pynter deg når du går på konsert eller teater? Se opp for klappingen! Å slå hendene hardt mot hverandre hundrevis av ganger med ringer på begge hender kan skape skader på ringene etter ett eneste teaterbesøk. Vær forsiktig!

Konklusjon: Snakk med personalet der du skal kjøpe ringer. Fortell om din hverdag og arbeidssituasjon og få hjelp til å velge en ring som best kan tåle den måten du vil bruke den på.